Vanhempana ehkä mietit, tarvitseeko pieni, pehmeä jalka tukea kengistä?
Vauvoilla ja pienillä lapsilla on tosiaan pehmeät ja todella joustavat jalat, mutta eivät ne tarvitse tukevia kenkiä! Päinvastoin. Alta pääset lukemaan lasten jalkojen kehityksestä ja ensikenkien hankinnasta.
Lapset lähtevät kävelemään noin 9-18 kk iässä ja heillä on poikkeuksetta lattajalka, se kuuluu jalan normaaleihin kehitysvaiheisiin. Jalan sisäkaari ei ole vielä kehittynyt, koska jalan lihakset eivät ole joutuneet kovastikaan töihin ennen seisomaannousua. Hiljalleen, noin 6-7 vuoden ikäisellä, alkaa jalkaholvi olla näkyvissä ja polvien linjaus suoristunut.
Milloin hankin ensimmäiset kengät?
Paljain jaloin liikkuessa jalkapohjien tuntoaisti ja asentotunto kehittyvät sekä tasapaino vahvistuu. Ensimmäisten kenkien hankinnalla ei ole siis mikään kiire. Tossujen ja kenkien käytön ajatuksena on suojata jalkoja silloin, kun paljain jaloin liikkuminen ei ole turvallista tai sääolosuhteet vaativat jalkineet.
Millaiset ovat hyvät ensimmäiset kengät?
Alle 1-vuotias konttaa ja opettelee nousemaan pystyasentoon sekä ottamaan ensiaskelia, jalkineina toimivat erilaiset sukat ja tossut. 1-2 vuotias harjoittelee kävelemistä ja juoksuaskeliakin sekä liikkuu vauhdikkaammin leikkien parissa. Edelleen voi hyvin käyttää tossuja, mikäli ne kestävät lapsen kulutusta. Vauhdin kasvaessa tarvitaan usein jo kulutusta kestävämpi kenkä ulkokäyttöön. 2-4 vuotias liikkuu usein jo vauhdikkaasti. Harjoittelee potkupyöräilyä, juoksee ja kiipeilee. Ulkokengiksi sopivat vuodenajan mukainen joustava kenkä, jossa on tasainen ja ohut pohja sekä hyvin tilaa varpaille. Niin sanotut paljasjalkakengät tai kevytjalkineet ovat mainiot kengät lapselle.
Joustavuus tarkoittaa sitä, että kengät taipuvat ja kiertyvät kevyelläkin voimalla. Kenkien tulee sallia sama liikkuvuus, kuin ilman kenkiä leikkiessäkin. Ohutpohjaiset, joustavat kengät muistuttavat paljasjalkakävelyä, eivätkä muuta jalan luonnollista toimintaa tai askellusta.
Pieni lapsi ei tarvitse kenkiin pehmusteita tai iskunvaimennusta eikä tukia, jotka voivat haitata jalkapohjan ja nilkan asentotunnon toimintaa ja kehittymistä, koska jalkapohjan on haastavampaa aistia alustan muotoja. Kasvava jalka ei tarvitse myöskään kantakorkoa, koska korko muuttaa jalan luonnollista asentoa ja vie painoa jalkaterän keski- ja etuosaan, muuttaen näin liikemalleja. Paksu ja tuettu kenkä vähentää jalkaterän pienten lihasten aktiivista toimintaa.
Kengän istuvuudessa huomioi etenkin kärjen malli. Kärjen tulee olla riittävän tilava, jotta varpaat pysyvät luonnollisessa asennossa ja pääsevät työskentelemään vapaasti. Moni länsimainen kenkä kapenee kärjestä liian aikaisin isovarpaan puolelta, jolloin kenkä taivuttaa isovarpaan linjausta sisäänpäin. Jalka pääsee vahvistumaan ja sisäkaari kehittymään, kun varpailla on tilaa eikä kengässä ole kaaritukea. Kantapään tulee istua hyvin kenkään. Kengässä voi olla nauhat, tarrat tai joustovenykkeet, jotta kenkä pysyy tukevasti jalassa.
Kengänkoon valinta
Pienen lapsen jalka on hyvin pehmeä ja joustava, luustokin vasta kehittyy ja jalka kasvaa nopeaan tahtiin. 1-3 vuotiailla jalka voi kasvaa 1,5-2 millimetriä kuukaudessa eli jopa kolme kokonumeroa vuodessa. Varaa kenkään 12 mm käyntivara sekä maksimissaan 5 mm kasvuvaraa, tossuihin vähemmän. Ensimmäisinä vuosina kengät jäävät nopeasti pieniksi. Paljasjalkakengät voi hyvin kierrättää seuraavalle käyttäjälle!
Kuvakollaasissa Bobux nahkatossut, Bobux Scamp puuvillaiset ensiaskelkengät, Froddo Prewalker ensiaskelkengät, Tikki Beetle paljasjalkakengät, Beda barefoot paljasjalkakengät sekä Bobux Dimension kevytjalkineet.
Lataa tästä ohje suositusten mukaisten kenkien valintaan (pdf) https://cdn.shopify.com/s/files/1/0544/9324/9735/files/suosituksenmukaisetkengat.pdf?v=1626978422
Kirjoittaja: Leena Airaksinen, terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti
Lähteet: Saarikoski, R. 2016; Terveet jalat sekä Bobux New Zealand 2023; Keeping kid’s feet healthy
Kuvat: Bobux, LUMO jalkineet, esittelykuva Jenny Kåla