Paljasjalkakengät ovat mainiot ensikengät lapselle

De första skorna för barnet

Utveckling av barns fötter
Som förälder kanske du undrar om en liten, mjuk fot behöver stöd av skor?
Bebisar och små barn har riktigt mjuka och riktigt smidiga fötter, men de behöver inga rejäla skor! Vice versa. Nedan kan du läsa om utvecklingen av barns fötter och köp av deras första skor.
Barn börjar gå runt 9-18 månaders ålder och de har undantagslöst platta fötter, det är en del av fotens normala utvecklingsstadier. Det inre fotvalvet har ännu inte utvecklats, eftersom fotens muskler inte har behövt arbeta hårt innan de ställt sig upp. Långsamt, runt 6-7 år, börjar fotvalven att synas och knänas inriktning rätas ut.
När fick jag mitt första par skor?
När man rör sig med bara fötter utvecklas fotsulornas beröringskänsla och positionskänslan och balansen stärks. Så det är ingen brådska att skaffa ditt första par skor. Tanken med att använda tofflor och skor är att skydda fötterna när det inte är säkert att röra sig med bara fötter eller när väderförhållandena kräver skor.
Vad är bra första skor?
Ett barn under 1 år kryper och lär sig att stå upprätt och ta sina första steg, olika strumpor och tofflor fungerar som skor. En 1-2-åring tränar på att gå och springa steg samt att röra sig snabbare när han spelar. Du kan fortfarande använda tofflor om de tål ett barns slitage. När tempot ökar behövs ofta en mer slitstark sko för utomhusbruk. En 2-4-åring rör sig ofta snabbt. Tränar skoter, springer och klättrar. En smidig sko som passar för säsongen, med platt och tunn sula och gott om plats för tårna, passar som friluftsskor. De så kallade barfotaskorna eller lätta skorna är fantastiska skor för ett barn.
Flexibilitet gör att skorna böjer och vrider sig även med lätt kraft. Skor ska tillåta samma rörlighet som när man spelar utan skor. Tunna, flexibla skor påminner om att gå barfota och förändrar inte fotens naturliga aktivitet eller steg.
Ett litet barn behöver varken dämpning eller stötdämpning eller stöd i skor, vilket kan hindra funktionen och utvecklingen av positionskänslan för fotsulan och fotleden, eftersom det är mer utmanande för fotsulan att känna av markens former. En växande fot behöver inte heller en häl eftersom hälen ändrar fotens naturliga position och lägger vikt på mitten och framsidan av foten och därmed ändrar rörelsemönster. En tjock och stöttad sko minskar den aktiva aktiviteten hos fotens små muskler.
När det kommer till passformen på skon, var särskilt uppmärksam på tåmodellen. Spetsen ska vara tillräckligt rymlig så att tårna stannar i naturligt läge och kan arbeta fritt. Många westernskor avsmalnar från spetsen för tidigt på stortåns sida, vilket gör att skon böjer stortåns inriktning inåt. Foten kan bli starkare och det inre fotvalvet kan utvecklas när det finns plats för tårna och det inte finns något fotvalvsstöd i skon. Hälen ska sitta bra i skon. Skon kan ha skosnören, klistermärken eller elastiska stretcher för att hålla skon stadigt på foten.
Val av skostorlek
Ett litet barns fot är väldigt mjukt och flexibelt, benen utvecklas fortfarande och foten växer i snabb takt. Hos 1-3 åringar kan foten växa 1,5-2 millimeter per månad, det vill säga upp till tre storlekar per år. Lämna 12 mm utrymme för skor och max 5 mm utrymme för tillväxt, mindre för tofflor. De första åren blir skorna snabbt små. Barfotaskor kan enkelt återvinnas till nästa användare!
Bobux bo-kompisarBobux Scamp
Frodo PrewalkerQuiltad skalbagge
Beda barfotaBobux Dimension III

På bildkollaget, Bobux lädertofflor, Bobux Scamp bomull första steg skor, Froddo Prewalker första steg skor, Tikki Beetle barfota skor, Beda Barefoot barfota skor och Bobux Dimension lätta skor.

Ladda ner instruktionerna för att välja rekommenderade skor här (pdf) https://cdn.shopify.com/s/files/1/0544/9324/9735/files/suositusumkaisetkengat.pdf?v=1626978422

Författare: Leena Airaksinen, Master of Health Sciences, fysioterapeut

Källor: Saarikoski, R. 2016; Friska fötter och Bobux Nya Zeeland 2023; Hålla barnets fötter friska

Foton: Bobux, LUMO footwear, presentationsfoto av Jenny Kåla

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.