lapsen jalan mittaaminen

Lämplig skostorlek för barnet

Hur väljer man rätt skostorlek för ett barn? Vilka faktorer påverkar skons passform och kan barnet själv se om skon passar?

Skons passform påverkas av den inre längden, bredden på både hälen och tåpartiet, omkretsen, höjden och tåns form. Användningen av för små skor har kopplats till stortåns inriktning inåt, det vill säga risken för den så kallade hallux valgusbildningen även hos barn. Ju mindre skon är i förhållande till längden på barnets fot, desto mer vände stortån sig mot de andra tårna.

Det är värt att notera att upp till 66 % av de finska barnen har visat sig bära skor som är för små, i vilket fall marginalen har varit mindre än 10 mm. Beröringskänslan på barnets fötter håller bara på att utvecklas, och barnet själv känner inte igen skor som är för små. Ett litet barns fot växer i snabb takt, och fötterna bör mätas regelbundet.

Foten mäts alltid i stående läge, eftersom fotkulan förlängs när vikten läggs på foten. Ett barns fot växer 1,5-2 mm per månad under de första tre åren, och cirka 1 mm per månad för 3-6-åringar. Med 5 mm utrymme för tillväxt håller skornas livslängd vanligtvis hela säsongen. Givetvis kan fötterna ta snabba tillväxtspurtar, i så fall måste skorna förnyas mitt under säsongen.

mäta ett barns fot LUMO skor

Att gå barfota har visat sig ha en positiv effekt på den sunda utvecklingen av fötterna och stortån i en rak linje. Så det är bra för barn att röra sig så mycket som möjligt barfota, och när det inte är möjligt, välj skor som sitter bra och har rätt storlek för barnet.

Fördelen med barfotaskor jämfört med konventionella västerländska skor är den anatomiska tåmodellen, det vill säga en bred tåbox, så tån inte smalnar av för tidigt på sidan av stortån. Även lämplig för barfotaskor är 12 mm och max 5 mm för tillväxt. Dessutom påverkar tiden på året och tjockleken på strumpan som används också marginalen kvar i skon. En mindre ersättning lämnas för sommarskor än för vinterskor.

På bilden till vänster syns innersulan på en barfotasko och till höger är innersulan på ett "standard western skosnöre". I en barfotasko finns det plats för promenader framför varje tå. I innersulan på höger sida kan man istället se hur det finns plats för att gå bara framför andra och tredje tårna och tårna pressas tätt intill varandra.

Det sista av skon och formen på tån

Författare: Leena Airaksinen, Master of Health Sciences, fysioterapeut

Källor:

Kinz, Groll-Knapp & Kundi 2020. Hallux valgus hos barn i förskoleåldern: effekterna av för korta skor på halluxvinkeln och effekten av att gå barfota på podiatrisk hälsa

Kinz, Groll-Knapp & Klein 2015. Kinder in zu kurzen Schuhen

Saarikoski 2016. Friska ben; Ersättning för att växa och gå i barns och ungas skor.

Foton: LUMO skor

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.